Välj rätt skateskor

Skateskor har blivit en industri som omsätter mångmiljonbelopp varje år. Med tanke på att antalet skateboardåkare knappast är tillräckligt stort för att ensamma stå för skotillverkarnas alla inkomster betyder det att skateskorna också har spridit sig till andra grupper i samhället. Visst är också skatemode något som alla kan delta i, men det är ändå för skateboardåkning som skorna ursprungligen designades. Det betyder att de har några utmärkande drag som särskiljer dem från andra typer av skor och som gör dem särskilt lämpade för utomhusaktiviteter. Det räcker med en snabb tur i vilken stad som helst för att se att skorna har fått fotfäste – bokstavligt talat.

Den viktigaste egenskapen hos ett par skor som används för skateboardåkning är sulan. Det är sulans grepp som avgör hur lätt det är att använda en skateboard. Med en hal sula riskerar du att ständigt halka av brädan och det gör det betydligt svårare att klara av tricks. Ett bra grepp ser däremot till att du förbättrar dina förutsättningar för ett lyckat hopp. Många av dagens skateskor har därför en grövre sula som syftar till att ge ett bättre grepp. Även överdelen av skon är en viktig detalj. Eftersom den ofta stöter emot både bräda och marken krävs det att den är tillverkad i ett stryktåligt material. Därför är ofta skateskor betydligt mindre ömtåliga än andra former av skor.

"Skateboarder wearing tan skinny jeans and red hi-top skateshoes. Framed from the waist down. Ollie kick flip, board in mid flip. Isolated on white."

Om du vill öka dina chanser att få ett par skateskor av hög kvalitet kan du titta närmare på några kända märken. En av de största tillverkarna i branschen är Vans. De öppnade upp sin verksamhet i mitten av 1960-talet i Kalifornien när skateboardåkningen ännu inte hade slagit igenom på bred front. Snart hittade de dock sin egen nisch och idag är det ett klassiskt märke för alla som gillar skatemode och streetwear. Även andra tillverkare som Nike och Fallen gör skateskor som brukar hålla hög kvalitet.

Märket är viktigt när det kommer till val av skateskor, men det är inte allt. I vissa fall går det att hitta billigare skor som håller lika hög kvalitet utan att du behöver betala för loggan på skorna. Det gör att du kan använda dem flitigt, oavsett om du planerar att åka skateboard eller bara promenera på stan.

OnTheGo