Streetwear

Streetwear är en egen kategori av kläder som brukar nämnas i samma mening som skate- och hiphop-kläder. Tillsammans utgör de en stil som är mycket bred och som kan se ut på en mängd olika sätt. Även streetwear rymmer en rad olika inriktningar. Det som är viktigt för en streetwear-inspirerad person kan vara irrelevant för en annan. Därför gäller det att hitta sin egen stil för att verkligen anamma streetwearmodet. Det finns dock några gemensamma nämnare som går att applicera på streetwear i allmänhet. De har varit konstanta över tid och ser ut att fortsätta att definiera streetwear även i framtiden.

Bad-mama-jamas_0049En viktig aspekt är att streetwear har tagits fram för att vara bekvämt. Det innebär inte att alla streetwear-plagg nödvändigtvis är sköna att bära, men det finns en idé om att de ska ha en passform som inte utgör obehag för plaggbäraren. Till skillnad från haute couture och andra modeinriktningar har streetwear en avslappnad inställning till klädernas passform och ser till att de i regel ska kännas bekväma att ha på sig. En orsak till det är att streetwear är till för att användas i vardagligt syfte – inte bara till speciella tillfällen. Det ökar kraven på komfort.

En annan definierande aspekt av streetwear är att de är framtagna för utomhusbruk. Ordet kommer just ifrån att kläderna ursprungligen bars av personer som syntes i storstadsmiljöer. Med streetwear går det att definiera sin egen modestil och visa upp sin trendkänslighet, vare sig det sker vid skateboardrampen eller på den lokala samlingsplatsen. Många som använder streetwear har det som vardagskläder utomhus och det betyder att de normalt är både luftiga och passande för exempelvis skateboardåkning.

I takt med att streetwear har vuxit i popularitet har det också kommit fram undergenrer som har tagit fasta på den stora streetwear-hypen. Ett exempel på det är lyxstreetwear som inkluderar kläder med liknande design – men med betydligt dyrare prislappar. Ofta har de tillverkats i ett exklusivt material och har gulddetaljer som gör att de ger en lyxig känsla. Lyxstreetwear har framför allt blivit populärt bland hiphop-artister som har fått de materiella resurserna att betala mer för kläder samtidigt som de vill behålla sin ursprungliga klädstil.

OnTheGo