Skatekläder

Skatekläder, är kläder som ofta bärs av de som skejtar. Men det har även blivit en stil. Det finns i dag flera olika stora internationella märken som säljer just kläder för skejtare, men även de som bara tycker att stilen är snygg. Typiska skatekläder är jeans, eller jeanshorts, en T-shirt med tryck och en keps. Och såklart ett par snygga sneakers, som till exempel skor från Vans eller DC Shoes. Dessa företag är två av de allra största inom marknaden. I den här artikeln presenterar vi företagens innovativa historia och framgång.

Att vara skejtare innebär även att man ska ha ett par skor som är bra och bekväma för skejt, därför funkar såklart även ett par bra skor från ecco lika bra som ett par från Vans eller DC Shoes.

Vans

Företaget Van Doren Rubber Company startade klädmärket Vans 1966 i södra Kalifornien. Det var bröderna Paul Van Doren och Jim Van Doren som skapade företaget tillsammans med Gordon Lee och Serge Delia. Det är det allra största skatemärket i hela världen. Mest populära, både bland skejtare och de som gillar stilen, är deras olika modeller av Vans-skor. Under 80-talet började företaget även att producera kläder för de som höll på med sporten snowboard. Företaget producerar även kläder för surf.

Vans är ett innovativt företag. De har bland annat gjort ett par vans som är inspirerade av Frida Kahlos konst, som i dag faktiskt inte bara producerar kläder och skor och accessoarer. Som del i märket gör Vans även filmer. Den första surffilmen av Vans, som kallas ’Get-N Classic, Vol. 1’, släpptes till publik under 2011. 2013 släppte Vans sin första film om snowboard, som heter ’Twenty Years: Off the Wall, On the Snow’. Vans är alltså inte bara ett märke som producerar kläder, utan även ett märke som sammankopplas med kreativitet. Som bevis på detta etablerade Vans under 2014 House of Vans London under tunnelbanestationen Waterloo, som är 3 000 kvadratmeter fyllda av konst, musik och möjligheter till skate.

DC Shoes

1994 grundades företaget DC Shoes av Ken Block och Danny Way i Kalifornien. Sedan dess har företaget producerat skor och kläder för skejtare. I dag producerar företaget kläder och skor samt assessorer för skejt, surf och snowboard. På senare år har företaget även tillverkat och designat kläder för de som håller på med andra actionsporter utöver skate. I dag ägs DC Shoes av surfföretaget Quicksilver. Likt Vans har företaget DC Shoes också producerat multimediala produkter. Bland annat släppte de 2010 en film med namnet ’Skateboarding Is Forever’ där amatörskejtare som Marquise Henry, Matt Miller, Wes Kremer, Evan Smith, och Greg Myers figurerade. Genom denna film blev alla förutom Greg Myers berömda skejtare, efter att filmen hade släppts.

OnTheGo