Skatekläder, brädor och graffiti hör ihop
Skatekulturen är ett komplett kit. Streetwear och ett brett urval brädor är absoluta måsten om du vill se ut och leva som en riktigt skater. Många glömmer dock att graffitin är en minst lika viktigt för skatekulturen som för den Rap och Hip Hop den ofta förknippas med. Faktum är motiven som pryder din skateboards botten ofta hämtar inspiration från eller helt emulerar graffiti. Vill du börja syssla med den väletablerade målningskonsten börjar du på papper med rätt bläck- och tuschpennor. När den första skissen är redo övergår du sedan till att skaffa graffiti spray i alla färger och nyanser du behöver för att komplettera ditt verk.
Laglöst eller rätt och redigt
För många i samhället kommer graffitin alltid anses som klotter snarare än en konstform. Stigmat orsakas till en stor del av att saneringen av målade väggar ofta bekostas med skattepengar. Huruvida vackert målade väggar under broar och i ensliga industriområden verkligen måste tvättas bort får man moralisera över som man vill. För många är det svårt att få till den rätta känslan kring måleriet om man inte med tveksam legalitet glider runt på sin bräda hela dagen och rekar lämpliga platser för att sedan måla och rulla vidare till polare som låter dig övernatta i en bäddsoffa. Numera går det dock att helt lagligt måla i de flesta städer på särskilt anvisade väggar. En viss charm kanske förloras när du sprayar på det viset. Glöm dock inte då att du bättre spenderar dina pengar på de bästa blocken, pennorna och sprayburkarna istället för på dyra, tråkiga och utdragna rättsprocesser. Börja med att samla inspiration för att hitta den stil som passar dig bäst. Tags, motiv eller politiska budskap är vanligt.
Lär dig allt om konstformen
Graffitin är en stil inom den relativt breda konstformen street art. Vissa konstnärer föredrar att måla väggar med graffitiburkar och andra fäster affischer på elskåp. Ett någorlunda nytt fenomen är att sticka så kallade stolpvärmare i garn kring lyktstolpar. Så länge dina motiv, budskap och alster finns i det offentliga rummet snarare än på visning upphängda och inramade i ett galleri platsar du med. Det finns en del street art-konstnärer vars stil du känner igen direkt och som även uppskattas av konstkritiker och faktiskt fått genomslag på gallerier i den etablerade konstvärlden. Typexemplet är den ökända brittiske konstnären Banksy vars motiv ofta har tunga politiska budskap som får de flesta att stanna till och tänka efter. Här i Sverige är stora namn Olabo och den kontroversiella Dan Park som faktiskt häktats ett par gånger för det kontroversiella och provocerande innehållet i sina verk. Det är bäst att inte fördöma konstformen baserat på enskilda verk då idén i stort bygger på att konst ska få utövas och synas av alla.