Skateboardikoner

Vi befinner oss i Kalifornien under tidiga 1950-talet. Kalifornien är ett mecka för surfarna och folk vallfärdar dit för att prova på landets bästa vågor. Eftersom Kalifornien lämpade sig bra för surfande så föddes en stor kultur kring sporten med massor av anhängare. Problemet var bara säsongerna. Vågorna var inte alltid stora och inbjudande. När det var fel säsong låg vattnet nästan stilla och surfandet avtog kraftigt. Det bestämde sig surfarna för att göra något åt. ”Varför inte surfa på gatan när vågorna inte finns?” Sagt och gjort. Sen den dagen har skateboarden och kulturen kring den ökat explosionsartat.

Transport och extremsport

Skateboarden, som från början var tänkt att simulera en surfbräda på asfalten, utvecklades med tiden till mer än bara ett transportmedel. Förvisso var det på många sätt smart att ta sig fram på skateboard för att det gick fort att ta sig omkring. Men i takt med att brädan utvecklades började folk även göra trick på den. Många olika åkstilar har fötts under åren, den ena mer spektakulär än den andra. I början var tricken mer fokuserade på själva åkandet, medan brädan som vi känner den i dag förde med sig en helt ny stil med trick gjorda i luften. Den sortens trick har utvecklats mest de senaste decennierna och regerar än i dag i skateparkerna och på gatan.

Skateboardens legender och stilikoner

Ända från starten har det funnits brädåkare som har gjort sig ett namn genom sina unika stilar och uppfinningsrika trick. Exempel på stilikoner i skatevärlden är Tony Hawk, Mike Vallely, Tony Alva, Chad Muska och Daewon Song. Även Sverige är hemvist för skatelegender. Det kanske bästa exemplet är Stefan ”Lillis” Åkesson, som var väldigt tidig i Sverige med att börja åka och hitta på egna trick. Han är flerfaldig världsrekordhållare och har vunnit ett antal internationella skatetävlingar för sin innovativa stil. Under de årtionden som brädan varit populär har mycket hänt. Nya trick uppfinns hela tiden och det finns ingen risk för att skateboard-åkandet kommer att dö ut. Tvärtom så ökar det regelbundet i popularitet inom alla samhällsklasser och åldrar.

OnTheGo