Kända märken för skatekläder

Ända sedan skateboardkulturen växte fram under tidigt 1980-tal, har en särskild klädstil förknippats med just skateboardåkare. Den stilen har genom historien växt fram naturligt från skateboardåkarnas egen garderob och deras egen stil, och har precis som allt annat mode förändrats med tiden. Men den stil som har kommit att kallas skatekläder har, parallellt med att den växte fram naturligt hos skateboardåkarna själva, förfinats och definierats på ett tydligare sätt av de märken som tillverkar skateboards och, i större eller mindre utsträckning, kläder som riktar sig till just skateboardåkare. Här kommer några exempel på skateboardmärken som har utmärkt sig särskilt inom skatemode.

Ett företag som ända sedan det grundades har fokuserat på både skateboards och skatekläder är Element, som från början hette Underworld Element. Även om både företaget och stilen på kläderna de skapar har förändrats med åren, märks det tydligt att företagets rötter är i skatekulturen. Företaget har expanderat, och delar av deras stora kollektion återfinns numera i större varuhus. Annars har märket egna butiker i bland annat New York, Honolulu, Orlando, Nottingham, Bristol, Liverpool, Sydney, Melbourne, Madrid och Paris. År 2014 skapade Element ett kreativt område som kallas The Branch i Costa Mesa i Kalifornien, och flyttade även sitt huvudkontor dit.skater-821502_960_720

Bakom märket Heel Bruise finns före detta skateboardåkaren Richard Mulder, och han började från grunden; till en början bedrev han verksamheten från sitt eget hem. Heel Bruise är ett renodlat klädföretag, och har bland annat gjort en uppmärksammad serie t-shirts, till exempel en som skapades i samarbete med bloggen Chrome Ball Incident. Om du själv vill skapa en t-shirt med ett uppseendeväckande motiv, kan du enkelt beställa en t-shirt med tryck på Medtryck.com.

Ett märke som är lite mer mainstream än de två ovan är Volcom, som också håller en prisklass som gör deras kläder tillgängliga för en större grupp människor. Det är också ett av de mest populära märkena för skatekläder. Volcom har en mer än tjugoårig historia, då det grundades år 1991 av de två vännerna Richard ”Wooly” Woolcott och Tucker ”T-Dawg” Hall. Woolcott och Hall baserade företagets etiska principer på sina egna erfarenheter från olika brädsporter. Volcom har liksom Element sin bas i Costa Mesa i Kalifornien.

OnTheGo