Barn som åker skateboard

Som förälder vill man ju att ens barn ska vara säkra i alla lägen, men också att de ska kunna ägna sig åt de aktiviteter de själva vill. För att ens barn ska kunna åka skateboard, samtidigt som man som förälder känner sig trygg med att barnet inte utsätts för onödiga risker, finns det vissa saker som är bra att ha i åtanke.

Det kanske allra viktigaste är att barnen har alla nödvändiga skydd på sig när de åker skateboard. Det gäller särskilt om de inte åker skateboard i en skatepark eller liknande, utan på gatan och i trafiken. Då är man lika oskyddad som när man åker cykel, och det är därför viktigt att man har hjälm på sig. (Hjälm bör man för övrigt ha även när man åker i en skatepark). Det är också bra att bära skydd för armbågar, handleder och knän, eftersom även dessa kroppsdelar kan skadas allvarligt om man ramlar. Det är relativt vanligt med skador på ben och fötter när man åker skateboard, varför just knäskydden är extra viktiga. Om man jämför statistik för skateboardåkare och inlinesåkare visar den även att huvudskador är något vanligare bland skateboardåkare, vilket kan bero på att inlinesåkare i större utsträckning bär hjälm. Det visar hur viktig hjälmen är, även för skateboardåkare.skateboard-331751_960_720

Det finns ofta ett motstånd bland ungdomar, särskilt i en viss period av tonåren, mot att bära hjälm och skydd. För att kompensera för skydden och övertyga tonåringar att bära dem kan man som förälder locka med exempelvis kläder från ett märke som barnen tycker om. På det sättet kan de känna sig coola i sina nya kläder, trots att de har skydd. Du hittar ett stort utbud av märkeskläder för barn på Kidsbrandstore.se, där det garanterat finns något som ditt barn gillar.

Något annat som är viktigt för att ens barn ska kunna åka skateboard på ett säkert sätt är att hen har en skateboard som är anpassad för barn och för nybörjare. Brädan ska till exempel ha rätt längd utifrån barnets höjd. Det finns flera varianter av skateboards med färdigmonterade hjul, vilket är ett billigare alternativ än att köpa hjulen för sig och brädan för sig. Det kan vara bra att börja med en sådan bräda, och sedan jobba sig uppåt om man märker att barnet fastnar för sporten.

OnTheGo