Kvinnliga skateboardåkare

I artiklar om könsfördelningen inom olika idrotter så nämns skateboard som en av de sporter som har allra svårast att locka kvinnliga utövare. Det har visat sig att unga tjejer inte presenteras för sporten på samma sätt som killar. De kvinnor som utövar idrotten har ofta börjat skejta i vuxen ålder. De dyker dock upp allt fler projekt och initiativ för att locka fler kvinnliga utövare. Ett sådant är till exempel det nätverk som kallar sig för No Limit. Detta skateboardteam består av drygt 20 av Sveriges bästa kvinnliga skateboardåkare.

No Limit brukar anordna evenemang där endast tjejer är välkomna att delta. Idén är att få fler tjejer att våga söka sig till skateparken, visa att skateboard är precis som vilken extremsport som helst och att minska objektifieringen av kvinnor inom sporten. Den här typen av satsningar börjar ge effekt. Allt fler unga tjejer dras till sporten. En snabb sökning på den kompletta shoppingsökmotorn Shopello visar att utbudet av snygga brädor och bekväma skatekläder för kvinnor är stort. Tillverkare som hänger med sin tid tycks ha insett att skateboard är en sport på frammarsch.

En kvinna på en skateboard

Hur ska man få fler tjejer att intressera sig för skateboard? Det är en fråga som som bland annat Sveriges skateboardförbund ägnat en hel del tankeverksamhet åt. Man har bland annat anordnat workshops och föreläsningar under temat ”Bli en jämställd och inkluderande förening”. Under dessa dagar kunde representanter för förbund runtom i Sverige lära sig mer om den här typen av frågor och få tips hur man kan arbeta med dem.

Kvinnliga förebilder inom skateboard

Det har förekommit en del kritik mot att kvinnliga skateboardåkare mycket ofta objektifieras. Konton på Instagram och andra sociala medier visar i hög grad stereotypa bilder av lättklädda och bildsköna kvinnor med håret fladdrande i vinden. De kvinnliga förebilderna inom skateboard saknas dock inte. En av världens mest kända åkare heter Lizzie Amaranto. Hon har vunnit en rad åtråvärda priser och var den första att vinna guld i världens första X Games skate-event för kvinnor i Barcelona.

En stor skatepark

En annan viktig förebild inom sporten är Elissa Steamer, hon började åka skateboard 1989 och anses vara den första kvinna som kunde försörja sig som professionell åkare. En av de kända svenska skateboardåkarna heter Sara Thorén. Hon är även berömd för att ha gett ut en bok, ”Skateboard – inte bara för tjejer”, som behandlar den svenska kvinnliga skateboardhistorien.

De flesta är överens om att det är viktigt att visa unga tjejer att allt är möjligt. Här spelar den typ av initiativ som nämnts i denna text en viktig roll. En svårighet som finns är dock bristen på eldsjälar och resurser. Det tar tid och energi att till exempel vara ansvarig för särskilda tider för tjejer i parken. Som med så mycket annat är det en fråga om hur kommunerna väljer att fördela sina resurser, här har det konstaterats att traditionella sporter som fotboll och hockey ofta premieras.

OnTheGo